اگر شما هم عاشق طعم و بوی قهوه هستید و میخواهید درمورد فواید آن بدانید، با این مقاله از کوچه بازار همراه باشید.
حتما میدانید که قهوه، نوشیدنیای بسیار پرطرفدار در سراسر جهان است که بسیاری از افراد، آن را برای بالا بردن راندمان فعالیت فکر و فیزیکی خود در زندگی روزمره، مصرف میکنند.
اما ابهاماتی هم وجود دارد درمورد این که آیا قهوه برای سلامتی بدن مفید است یا مضر و به طور کلی بهتر است چه میزان قهوه در روز مصرف کنیم.
پیش از هر چیز مهمترین مادهای که در قهوه وجود دارد را بررسی میکنیم:
کافئین
قهوه بزرگترین منبع غذایی کافئین است. کافئین میتواند سیستم عصبی بدن را تحریک کند.
زمانی که این ماده وارد بدن میشود، میتواند ضربان قلب و فشار خون را افزایش دهد، سطح انرژی را بیشتر کند و خلق و خو را بهبود ببخشد.
حدود 15 الی 45 دقیقه بعد از نوشیدن قهوه، اوج حضور کافئین در جریان خون است. یک فنجان معمولی قهوه که 250 میلیلیتر قهوه داخل آن جای میگیرد، حاوی حدود 95 میلیگرم کافئین است.
بنا به گفتهی "میریام نیلسون" (متخصص تغذیه دانشگاه تافتس):
«تا کنون هیچ اثر منفیای برای مصرف روزانهی 3 فنجان قهوه اثبات نشده است.»
حال که کافئین شناخته شد، برخی از فواید قهوه و دلایل آنها مورد بررسی قرار میگیرد:
• خواص آنتی اکسیدانی قهوه:
قهوه حاوی ترکیبات مختلفی از جمله ملانوئید (Melanoidins) و اسیدهای کلروژنیک (Chlorogenic Acids) است که باعث خنثی کردن اکسیدانها میشوند و ترکیباتی نظیر اِن-متیل پریدینوم (N-methylpyridinium) که فعالیت سیستم ایمنی را افزایش میدهند تاکنون در قهوه شناسایی شدهاند.
• تنظیم میزان کلسترول:
کفستول (Cafestol) و کاویل (Kahweol) مواد آلی هستن که در روغن طبیعی قهوهی فیلتر نشده وجود دارند. تحقیقات نشان داده است که مصرف بالای این ترکیبات باعث تنظیم میزان کلسترول میشود.
ترکیب آلی به گونهای از ماده و ترکیب شیمیایی (جامد، مایع، گاز) گفته میشود.
• افزایش هوشیاری و بهبود فعالیتهای مغزی:
همانطور که پیشتر اشاره شد: مهمترین ترکیب شیمیایی موجود در قهوه کافئین است که نقش ملایمی در تحریک سیستم عصبی مرکزی دارد.
بر طبق تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، مهمترین اثرات کافئین، افزایش هوشیاری و توجه است. البته این ماده در برخی افراد ممکن است سبب به هم خوردن الگوی خواب بشود.
• پاکیزگی سیستم دفع ادرار:
قهوه دیورتیک (Diuretic) میباشد، به این معنی که قهوه به طور منظم میتواند باعث افزایش ادرار شود. در بسیاری از موارد این مزیت خوبی میتواند باشد زیرا سیستم دفع ادرار و کلیه را تمیز نگه میدارد.
بدن میتواند ویروسها و باکتریهای مضر را از بین ببرد، زیرا نوشیدن قهوه میتواند این روند طبیعی را افزایش دهد.
• کمک میکند ورزشکار بهتری باشید:
ورزشکاران میتوانند از هر دو وجه ذهنی و فیزیکی مزایای قهوه بهرهمند شوند. کافئین طبیعی موجود در قهوه، عملکرد فیزیکی را به ویژه در خصوص تمرینات هوازی (Cardio) و استقامتی (Endurance training) بهبود میبخشد.
مقدار توصیه شده برای این منظور: 2 الی 3 میلی گرم کافئین به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن است.
یعنی برای مثال 1 تا 2 فنجان قهوهی دمکرده برای شخصی با 68 کیلوگرم وزن مناسب است.
نکاتی که در نوشیدن قهوه باید رعایت کنید
با وجود تمام فوایدی که برای قهوه ذکر شد، نکاتی هم وجود دارد که در مصرف قهوه باید به آنها دقت داشته باشید تا سلامتیتان محفوظ شود. درست است که قهوه فواید بسیاری دارد ولی مصرف بیرویه و اشتباه آن میتواند برایتان مشکلساز شود.
بهترین زمان نوشیدن قهوه در طول روز چه زمانی است؟
لورا کیپولو، متخصص تغذیه و نویسندهی کتاب «رژیم غذایی ساعت بدن سلامت زنان» میگوید که نوشیدن قهوهی صبحگاهی در اولین فرصت پس از بیدار شدن کار بسیار اشتباهی است.
وقتی صبح بیدار میشوید بدن شما پر از هورمون استرس، کورتیزول (Cortisol) است که میتواند نگرانی و اضطراب را به شما هدیه دهد.
اضافه کردن کافئین به این ترکیب، تنها میتواند این پاسخ را بالا ببرد. همچنین شاید بعداً باعث احساس تنبلی و خستگی گردد. پس بهتر است که در نوشیدن قهوه صبحگاهی عجله نکنید.
بهترین زمان برای نوشیدن قهوه چند ساعت بعد از بیدار شدن است.
دو مشکلی که قهوه میتواند درست کند و راهحل آنها:
• افزایش تولید اسید
قهوه تولید اسید را افزایش میدهد. به ویژه اسید هیدروکلریک (Hydrochloric Acid) و اسید معده.
هر دوی این اسیدها برای تجزیهی مواد غذایی موجود در معده ضروری هستند. با وجود این، حضور بیش از اندازهی اسید در معده باعث ایجاد برخی مشکلات میشود.
اسید اضافی میتواند دیوارههای معده را بخورد (و باعث زخم معده شود)، یا ممکن است احتمال بازگشت اسید به مری (رفلاکس معده) را افزایش دهد.
این مشکلات به ویژه هنگامی بیشتر میشوند که با شروع روز، قهوه اولین چیزی باشد که وارد معدهتان میکنید؛ در این شرایط، چیز دیگری در معدهتان وجود ندارد که بتواند تاثیرات اسید را کاهش دهد.
پس اگر نگران افزایش اسید معدهتان هستید... باید قهوهتان را بعد از غذا و با شکم پر نوش جان کنید، یا هنگام نوشیدن قهوه میزان مصرف مواد غذایی را که باعث افزایش ترشح اسید معده میشوند، کاهش دهید.
• تاثیر بر جذب مواد مغذی
یکی از قابل توجه ترین نمونههای تاثیر قهوه بر جذب مواد مغذی، تاثیر آن بر جذب کلسیم است.
قهوه اساساً در قابلیت بدنتان در جذب کلسیم اختلال ایجاد میکند، و از رسیدن آن به استخوانها جلوگیری میکند.
مصرف بیش از اندازهی قهوه میتواند به نازکی و پوکی استخوان منجر شود.
پس قهوه اگر درست مصرف شود میتواند برای سلامتی شما مفید واقع شود ولی اگر در مصرف آن زیادهروی شود، منجر به بروز مشکلات و همچنین اعتیاد به کافئین میشود. بدین صورت که اگر مصرف روزانهی قهوه را از حد معمول بالاتر ببرید، دیگر آن حس خوب اولیه را از نوشیدن آن نخواهید برد و نیاز به کافئین بیشتری خواهید داشت. پس بهتر است میزان مصرف قهوه را همواره در حد معقول نگه دارید و سلامت باشید.
دانلود فایل
به این مقاله رای بدهید :
3
👍
0
👎
نظرات کاربران